Welkom

 

Deze site bundelt informatie over gevaarlijke stoffen.  Die informatie is in de eerste plaats voor het onderwijs bedoeld maar misschien kunnen ook andere sectoren hier wat opsteken.

Het vlaggenschip van deze website is de databank gevaarlijke stoffen (dBGS): een softwaretoepassing met heel wat praktische tools (veiligheidsetiketten maken, inventarisatie van de chemische producten, adviezen voor gebruik van gevaarlijke stoffen in het onderwijs, kenmerken van stoffen, links naar werkplekinstructiekaarten, tal van koppelingen  naar sites met met zeer uitgebreide info over (gevaarlijke) stoffen. De databank telt meer dan 1000 gevaarlijke stoffen met gegevens volgens de recentste wetgeving en wordt regelmatig bijgewerkt. De gebruiker kan bovendien zelf stoffen aan de databank toevoegen.
De installatie van de databank is zeer eenvoudig. Kies in het menu hierboven voor 'Databank/downloaden'. Op amper een minuut tijd hebt u dBGS op uw computer geÔnstalleerd en kunt u meteen aan de slag.

 

Een andere, kleinere maar toch wel handige tool is een risicoanalyse van de wetenschapsklas. Uiteraard handig voor preventieadviseurs maar ook de wetenschapsleerkracht kan hier heel wat opsteken en ideeŽn opdoen voor een veilige(r) inrichting van het lokaal natuurwetenschappen (kies 'Het labo/risicoanalyse').

Verder is er info over signalisatie te vinden en is er een pagina met linken naar andere nuttige informatiebronnen. De inhoud van deze pagina's werd volledig gereviseerd.

Het overige deel van de website is tijdelijk inactief omdat er gewerkt wordt aan een update naar de recentste CLP-GHS-reglementering.

 

Marc Verhaeghe

 

Nieuws

Nieuw: dBGS 6.20150222
met correcties in versie 6.20150303


De nieuwste versie van het programma (de eerste zonder de vermelding bŤta) is een grondige update van de vorige versie, zowel naar inhoud als programmatorisch. Het aantal nieuwe functies is echter beperkt gehouden. De belangrijkste wijzigingen en nieuwigheden zijn:

  • ondersteuning van 64-bits versies van Office;

  • inventaristabellen in pop-up venster met weergave van alle (vrije) velden;

  • export van etiketgegevens naar een tekstbestand (voor verdere verwerking in externe afdrukprogrammatuur);

  • etiketformaat toegevoegd;

  • vernieuwd installatieprogramma met ondersteuning van netwerkinstallatie;

  • update van gegevens volgens recentste wetswijizigingen;

  • de nieuwde COS-adviezen zijn in deze versie opgenomen;

  • verbetering van programmeerfouten.

Ga naar de downloadpagina

(3/3/2015)

Als je via een zoekrobot op deze pagina terechtkwam en enkel tekst zonder hoofding en menubalk ziet: klik dan hier om naar de homepage van de site te gaan.